sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Viikon kuvio II (Orion)

Suuri metsästäjä. 

Orion on itse asiassa aika hieno kuvio, yksi harvoista joissa ei tarvitse käyttää ihan hirveästi mielikuvitusta. Lisäksi se on helposti tunnistettavissa taivaalta. Hahmon vyötäröllä kulkee kolmen kirkkaan tähden (Mintaka, Alnilam, Alnitak) jono. Tätä jonoa kutsutaankin Orionin vyöksi.

Kuviosta löytyy myös kaksi mielenkiintoista tähteä. Rigel on maasta katsottuna seitsemänneksi kirkkain tähti. Rigel on ylijättiläis tähti jonka kirkkaus on arvioitu olevan n. 100 000 kertainen aurinkoon verrattuna. Aika tummat aurinkolasit saisi olla, jos siellä päin asuisi. 
Toinen Orionin mielenkiintoisista tähditä on Betelgeuse. Sekin on ylijättiläinen ja silmin nähden punainen. Tähtitaivaan kymmenenneksi kirkkain tähti. Betelgeuse vaihtelee kirkkauttaan kokoaan epäsäännöllisesti ja siksi sen arvellaan vetelevän ns. viimeisiään eli se saattaa jysähtää supernovaksi hetikohta tai tuhannen vuoden kuluttua tai saattaa olla juuri jysähtänyt, mutta tieto siitä saapuisi tellukselle, etäisyydestä johtuen, noin 650 vuoden kuluttua.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti